Zelfstandigenaftrek afschaffen doodsteek voor de ZZP’er

Afbeelding

In Den Haag zijn de heren en dames politici naarstig op zoek naar grote zakken geld. Iedereen moet inleveren en dat merken we! Dus laten we maar eens snel gaan rekenen en in dit geval is de ZZP’er of de freelancer aan de beurt. De hardwerkende zelfstandige ondernemer, vaak tegen wil en dank, die met moeite zijn hoofd boven water weet te houden.

Een ZZP’er heeft nergens recht op. Niet op WW, niet op allerlei fijne arbeidsongeschiktheidsregelingen, ziektewetten enzovoorts. Als hij of zij geen opdracht heeft komt er gewoon geen geld binnen, dikke vette pech. Dat betekent dat de ZZP’er de Nederlandse samenleving weinig geld kost. Maar dat betekent niet dat de grote groep ZZP’ers niets oplevert voor de Nederlandse samenleving. We betalen namelijk wel keihard mee aan alles. Draait de werkgever voor zijn werknemers op voor de bijdrage ziektekostenwet, pensioen en sociale premies, de ZZP’er krijgt daar gewoon een jaarlijkse rekening voor en moet zich voor de hoofdprijs bijverzekeren. Natuurlijk mogen er zakelijke kosten van de winst worden afgetrokken, maar die kosten moeten we wel zelf dekken door opdrachten binnen te halen en succesvol af te ronden. De kosten lopen altijd gewoon door. Factuur eruit en met een beetje mazzel is alles binnen zes tot acht weken betaald.

De zelfstandigenaftrek is een beetje een belastingvrije som of loonheffingskorting voor de ZZP’er, een luxe die ook de werknemer heeft. De redenatie van Den Haag is dat dat niet eerlijk is door de “voordeeltjes” die ondernemers hebben, zoals de aftrek van zakelijke kosten. Leuk bedacht natuurlijk, maar als je het doorrekent slaat het helemaal de plank mis en in deze tijd kan het de doodsteek voor de kleine zelfstandige betekenen. Ook bij ons is er namelijk sprake van crisis.

Als ZZP’er betaal ik me blauw aan premies voor verzekeringen die mensen in loondienst of met een uitkering gewoon hebben, die verzekeringen zijn om de één of andere reden onbetaalbaar en ik zit er bijna altijd voor minimaal drie jaar aan vast, alsof ik een groot bedrijf ben die weet wat de volgende jaren gaan brengen. Die uitgaven gaan gewoon door, crisis of niet, opdrachten of niet.

Ik zou best wel in dienstverband willen werken, maar niemand neemt personeel aan. Alleen inhuren is het devies. De tarieven staan zwaar onder druk en als ik geen werk heb of met mijn 70e met pensioen ga, kan ik niet terugvallen op een ww-uitkering of een fijne pensioenregeling.

Voorbeeld van een vacature, fulltime (middenstuk heb ik eruit geknipt, anders werd het teveel). Stond op het Vers prikbord voor film en televisie makers:

Afbeelding

Salaris indicatie 1400 euro excl. BTW, voor fulltime, feitelijk twee functies, in te vullen door één persoon. Dat is 323 euro per week, 8 euro per uur. Dat noem ik nog eens tarieven onder druk. Ter indicatie, hier is nog GEEN inkomstenbelasting op ingehouden… Mocht je hier nog een derde inkomstenbelasting over betalen dan blijft er 5,38 euro per uur over…

Nog een beetje inzicht in het uitgavenpatroon van de ZZP’er: Op 12 januari ligt er een aanslag in de bus van de inkomstenbelasting, graag meteen voor een heel jaar betalen, en de belastingdienst rekent voor jou een standaard omzetgroei van +- 10 procent, superrealistisch in deze tijd. Betaalt u ook meteen uw bijdrage ziektekostenwet? Verder mag je ook het hele jaar 21% bank spelen. Hoe bedoel je in de culturele sector werken ze met incl. btw bedragen? Hoezo betalen je opdrachtgevers traag? De geheven omzetbelasting moet wel gewoon voor het einde van de maand overgemaakt naar Den Haag…

ZZP’ers maken heel veel uren die niet betaald worden of declareerbaar zijn. Acquisitie kost heel veel tijd en levert, zeker in deze tijd, niet altijd opdrachten op. Administratie doen, herinneringen schrijven en bezwaarschriften voor bijvoorbeeld de belastingdienst kost ook heel veel tijd.

Voor wie afvraagt waarom een ZZP’er niet voor 150 euro een dag kan komen opdraven nog wat leesvoer hier:

http://www.ionica.nl/over-fatsoenlijke-tarieven/

Dit alles naar aanleiding van onderstaande artikel in de Volkskrant:

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/6254/Max-Pam/article/detail/3488580/2013/08/07/Dat-de-VVD-de-freelancer-onderuit-haalt-grenst-aan-het-krankzinnige.dhtml

Advertenties
Aside | Dit bericht werd geplaatst in Zelfstandige en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s